Navid Modiri & Gudarna

Release 18 september 2013

Navid Modiri gjorde alla iranska mammor besvikna när han flyttade till Skåne och började på en folkhögskola för att han drömde om att bli poet istället för att studera till civilingenjör. Men i Fridhems folkhögskolas matsal träffade han Povel Ohlsson och började turnera runt på teatrar och kulturfestivaler och uppträda. Efter ett år fick de sällskap av Conrad Boqvist på gitarr och grunden till popbandet Navid Modiri & Gudarna var lagd.

Tio minuter innan posten i den lilla byn Svalöv stängde mixade Povel klart den första hemsnickrade demon och Navid och Conrad rusade upp till postlådan i Conrads mormors lånade bruna Volvo och stoppade i ett brunt kuvert med mottagaren ”Hultsfredsfestivalen” skrivet på.

Bandet fick sin första spelning på i ett vitt tält som rymde 50 personer på en av de minsta scenerna på Hultsfred. De som dök upp fick bevittna en nervös Navid som gjorde scendebut men kärleksfullt uppbackad av sina Gudar. Navid kunde varken sjunga eller hålla takten men fick publiken att sjunga med i låten ”Med socker på” som hade skrivits bara några dagar tidigare i Navids mormors lägenhet på Hisingen i Göteborg.

Därefter följde 5 år av hundratals livespelningar på festivaler, klubbar, skolor och kulturhus i Sverige. Bandet fick 8000 fans att studsa på Peace & Love-festivalen, 2000 kulturtanter att rocka på Världskulturmuseet i Göteborg och hela Mona Sahlins 50-årsfest att skaka rumpan. Bandet utökades med Kristofer Göransson som producent och på gitarr, Christian Nilsson på trummor och Jacob Brydolf på bas. Tre skivor hann spelas in och släppas på bland andra reggaelabeln Swing Kids och pop och punk-bolaget Bad Taste Records. Med ett popigt och highlifeinspirerat sväng och medvetna texter lyckades Navid Modiri & Gudarna med konststycket att få hela Sverige att tänka och dansa samtidigt. Genom tät kontakt med fans, långa skolturnéer och ett idogt livespelande lyckades bandet att utan någon som helst marknadsföringsbudget bli ett av de mest önskade banden på några av landets musikfestivaler.

2009 bestämde bandet att det var dags för en paus. Navid blev pappa. Povel åkte runt jorden och spelade med Robyn. Kristofer startade en egen studio. Christian spelade i Palestina. Conrad släppte en soloskiva och Jacob startade en webbyrå.

Det var inte förrän inför Ung Cancers fest i december 2012 som bandet återförenades för att göra en spelning. Inför spelningen låste bandmedlemmarna in sig i studion för att repa in sina gamla låtar. Istället för att komma ut välrepade kom de ut välrepade och med 14 nya låtar. Grunden var lagd för albumet Ska Du Verkligen Skjuta Ner Månen Med Den Där?

Skivan producerades av Navid och Kristofer i Kristofers studio i Göteborg och mixades av namnkunnige Hans Ohlsson i Svenska Grammofonstudion. Bandets medvetna texter och svängiga sound har hittat en mognare form och en tyngre produktion. Humorn och värmen finns kvar och Navid Modiri har hittat en egen sångröst varvat med studsig rap.

28 augusti 2013 släpps albumet Ska Du Verkligen Skjuta Ner Månen Med Den Där? och till detta 2 singlar och tillhörande videos. Bandet turnerar och kommer även att släppa en del bonusmaterial i form av videos och extra låtar.

Se videon till Någon Håll I Mighttp://www.youtube.com/watch?v=zklgzk5DMJk

Presskontakt:
Isabel Rodriguez – isabel@ebbalindqvist.se - +46 76 117 21 73
Ebba Lindqvist – brev@ebbalindqvist.se - +46 70 480 33 00